সতীৰ্থ - অসমীয়া সাহিত্য অসমীয়া ভাষাৰ এক ই-প্ৰয়াস

অৰহৰ দাইল ব্যৱহাৰৰ উপকাৰ

খ্ৰীষ্টপূৰ্ব 2,000 চনত পূৱ আফ্ৰিকাত অৰহৰ দাইল বিকশিত কৰা হৈছিল, আৰু প্ৰায় 3,500 বছৰ মান ই আগতে ভাৰতলৈ আহিছিল। ইয়াৰ বীজবোৰ আফ্ৰিকা, এছিয়া আৰু লেটিন আমেৰিকাত খাদ্য শস্য হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

বৰ্তমান পৃথিৱীত, অৰহৰ দাইলৰ খেতি অতি ব্যাপকভাৱে কৰা হয় আৰু কৃষি পদ্ধতিত ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।

ভাৰতৰ প্ৰায় প্ৰতিখ্ন ৰাজ্যতে এই দাইল খাদ্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হয়। অৰহৰ দাইল ব্যৱহাৰৰ উপকাৰ অনেক। প্ৰতিখন ৰাজ্যতে এই দাইলৰ নাম বেলেগ বেলেগ। অৰহৰ দাইল গছ সহজে বাঢ়ে, আনকি কঠোৰ পৰিস্থিতিতো এই দাইলৰ গছ সহজে বিকশিত হয়।

অৰহৰ খাদ্য শস্য

অৰহৰক প্ৰধানকৈ খাদ্য শস্যৰ বাবে ব্যৱহৃত দাইল বুলি কোৱা হয়। অৰহৰ গছ জোপা থিয় আৰু জোপোহা। ইয়াৰ প্ৰজাতি অনুসৰি ই হ্ৰস্বম্যাদী আৰু বাৰ্ষিক দুয়ো প্ৰকাৰৰ হ’ব পাৰে।

অতি ঘন ডালৰ সৈতে, গছ জোপাৰ উচ্চতা প্ৰায় ১-২ মিটাৰ লৈকে হ’ব পাৰে আৰু ইয়াৰ কাণ্ডটো প্ৰায় ১৫ চেমি হ’ব পাৰে। ইয়াৰ পাতবোৰ গোলাকাৰ হয়, যিবোৰ শাখাবোৰৰ সৈতে একেটা ক্ৰমত সংলগ্ন হৈ থাকে। সেইবোৰ গাঢ় সেউজীয়া ৰঙৰ।

ইয়াৰ ফুলবোৰ হালধীয়া আৰু ৰঙা ৰঙৰ। ইয়াৰ বীজ প্ৰায় ২-১৩ চেমি দীঘল আৰু ০.৫ ৰ পৰা ১.৭ চেমি বহল হয়। প্ৰতিটো মাহৰ চিৰাত প্ৰায় ৯-১০ টা বীজ থাকে। প্ৰজাতি অনুসৰি, এই বীজবোৰ বগা, ক্ৰীম, মুগা, বেঙুনীয়া বা ক’লা ৰঙৰ হয়।

সকলো দাইলৰ ভিতৰত ৰহৰ দাইলৰ ব্যৱহাৰ আৰু চাহিদা আটাইতকৈ বেছি। ইয়াৰ ভিতৰত হালধীয়া জাতৰ ৰহৰ দাইল জনপ্ৰিয়তা অধিক। দেশী বা কানপূৰীয়া জাতৰ দাইলো ভাল বুলি জনা যায়।

অৰহৰৰ প্ৰকাৰ

অৰহৰ দাইল বাণিজ্যিকভাৱে উৎপাদন কৰা হয়। ইয়াক ইয়াৰ প্ৰজাতিৰ আধাৰত উৎপাদন কৰা হয়। ইয়াক বাৰ্ষিক বা অৰ্ধ বাৰ্ষিক শস্য হিচাপে খেতি কৰা হয়। প্ৰজাতি অনুসৰি, চাৰি প্ৰকাৰৰ অৰহৰ উদ্ভিদ আছে।

অৰহৰ উদ্ভিদ হৈছে উপ-ক্ৰান্তীয় জলবায়ুত উৎপন্ন হোৱা আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ খাদ্য শস্য। এই শস্য বিশেষকৈ শুকান আৰু কম পানীৰ এলেকাত উৎপন্ন হয়।

অৰহৰ দাইলত পোৱা পুষ্টি

মুখ্যতঃ এই দাইল খাদ্য হিচাপে ব্যৱহৃত হয়। অৰহৰ দাইলত বহুতো পুষ্টি থাকে। এই দাইলত বহু পৰিমাণৰ কাৰ্বোহাইড্ৰেট, চেনী, আঁহ, চৰ্বি আৰু প্ৰ’টিন আদি থাকে।

ই থিয়ামিন (বি১), ৰাইবোফ্লেভিন (বি২), নিয়াচিন (বি৩), পেণ্টোথেনিক এচিড (বি৫), ফোলেট (বি৯), কোলাইন, ভিটামিন চি, ভিটামিন ই, ভিটামিন কে আদিৰে সমৃদ্ধ

এইবোৰৰ উপৰিও, খনিজ পদাৰ্থ কেলচিয়াম, লো, মেগনেছিয়াম, মেঙ্গানিজ, ফছফৰাছ, পটাছিয়াম, ছডিয়াম আৰু জিংক আদি থাকে। সেই সকলোবোৰৰ উপস্থিতিৰ বাবে, অৰহৰ দাইল আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয়।

অৰহৰ দাইল ব্যৱহাৰৰ লাভ 

ই শৰীৰ বৃদ্ধি কৰে, ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে, হৃদৰোগ সৃষ্টিত বাধা দিয়ে, ওজন নিয়ন্ত্ৰণ কৰে, হজম হােৱাত সহায় কৰে, শৰীৰৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰে আৰু লগতে প্ৰদাহৰ সমস্যাৰো সৃষ্টি নকৰে।

ঔষধি লাভালাভৰ ক্ষেত্ৰত, অৰহৰ দাইলত প্ৰ’টিন, খনিজ, ভিটামিন, আঁহ আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে। এইবোৰে শৰীৰক যথেষ্ট পুষ্টি প্ৰদান কৰে।

ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে

অৰহৰ দাইলত পটাছিয়াম থাকে, ই হৈছে মুখ্য খনিজ, আৰু ই শৰীৰত বিভিন্ন ভূমিকা পালন কৰে।

দৰাচলতে, অৰহৰ দাইলক এক ঔষধি বুলি গণ্য কৰা হয় কিয়নো ইয়াৰ পৰা ৰন্ধা খাদ্যই কোনো বাধা অবিহনে শৰীৰত ৰক্ত সঞ্চালন বজাই ৰখাত সহায় কৰে আৰু ই ৰক্তচাপো নিয়ন্ত্ৰণ কৰে

উচ্চ বি.পি. আৰু হৃদৰোগ থকা যিকোনো ব্যক্তিয়ে দৈনিক আহাৰত অৰহৰ দাইল খাব লাগে।

শাৰীৰিক বিকাশ ঘটায়

বৰ্তমান অৰহৰ দাইল বিশ্বব্যাপী খাদ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ পৰিছে, কিয়নো ই প্ৰ’টিনেৰে সমৃদ্ধ। একাপ ৰন্ধা অৰহৰ দাইলত প্ৰায় ১১ গ্ৰাম প্ৰ’টিন থাকে, যি আমাৰ শৰীৰৰ সামগ্ৰিক বিকাশ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়।

প্ৰ’টিনে আমাক আমাৰ পেশী, হাড়, কোষ আৰু কোষকলা নিৰ্মাণ কৰাত সহায় কৰে।

ৰক্তহীনতা আঁতৰ কৰে

অৰহৰ দাইলত বৃহৎ পৰিমাণৰ ফলেট থাকে, যি মানুহৰ শৰীৰত বিভিন্ন ভূমিকা পালন কৰে। ফলেটে লোহিত ৰক্ত কণিকাৰ বিকাশত সহায় কৰে।

ৰক্তহীনতা হৈছে, সচৰাচৰ হোৱা ৰোগবোৰৰ ভিতৰত এটা আৰু উন্নয়নশীল দেশবোৰত ই এক সাধাৰণ ৰোগ হৈ পৰিছে, যাৰ ফলত অৰহৰ দাইল খোৱাটো আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।

একাপ অৰহৰ দাইলত বৃহৎ পৰিমাণৰ ভিটামিন থাকে, যি আমাৰ দৈনন্দিন আহাৰত বহু বেছি প্ৰয়োজনীয়।

প্ৰদাহৰ বাবে উপকাৰী

বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগৰ বাবে অৰহৰ দাইলৰ – গছৰ পাত, বীজ আৰু মটৰ আদি ৰূপত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। অৰহৰ দাইল খালে শৰীৰৰ প্ৰদাহ সোনকালে নিৰাময় হয়।

ওজন হ্ৰাসৰ বাবে উপকাৰী

অৰহৰ দাইলত পুষ্টি থকাৰ উপৰিও, কেলৰি অতি কম পৰিমানে থাকে। লগতে সংপৃক্ত চৰ্বি আৰু কলেষ্টেৰল কম পৰিমাণে পোৱা যায়।

অৰহৰ দাইলে শৰীৰক প্ৰয়োজন হোৱা সকলো আঁহ (Fibre) আৰু পুষ্টি প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ গ্ৰহণে শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰে আৰু লগতে ওজন নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। ।

আনহাতে, আঁহ সমৃদ্ধ আহাৰ গ্ৰহণ কৰিলে পেট দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে পূৰ হৈ থাকে, অতিৰিক্ত খাদ্য খোৱাৰ অভ্যাস হ্ৰাস কৰাত ই সহায় কৰিব পাৰে।

এনেদৰে আঁহৰ এই প্ৰক্ৰিয়াটোৱে ওজন বৃদ্ধি নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায়ক ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে|

উচ্চ চৰ্বিযুক্ত খাদ্যৰ সলনি যদি ইয়াক আহাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয় তেন্তে ই ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে|

ওজন হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত অৰহৰ দাইলৰ ব্যৱহাৰ কিমান কাৰ্যকৰী হ’ব পাৰে চাবলৈ অধিক গৱেষণা কৰা প্ৰয়োজনীয়তা আছে।

শক্তি বৃদ্ধিত সহায়ক

ওপৰত উল্লেখ কৰাৰ দৰে, অৰহৰ দাইলৰ শক্তি শৰীৰৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত হয় আৰু এই সকলোবোৰ ইয়াৰ বীজত থকা ভিটামিন বিৰ বাবে হয়। নিয়াচিন আৰু ৰিবোফ্লেভিনে শৰীৰত থকা চৰ্বি জমা হোৱাত বাধা জন্মায়

হৃদযন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখে

অৰহৰ দাইলে পটাছিয়াম, আঁহ আৰু নিম্ন স্তৰৰ কলেষ্টেৰল একত্ৰিত কৰি হৃদযন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখে।

পটাছিয়ামে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰি হৃদযন্ত্ৰৰ চাপ হ্ৰাস কৰে, আঁহে কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু এথেৰোস্ক্লেৰোচিছ (ধমনী সংকুচিত হোৱা আৰু তেজ সঞ্চালন নকৰা) প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে।

হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ

হৃদৰোগ বহুতো কাৰণত হ’ব পাৰে আৰু ইয়াৰ ভিতৰত এটা হৈছে শৰীৰত মুক্ত ৰেডিকেলৰ প্ৰভাৱ। দৰাচলতে, অক্সিডেটিভ চাপৰ বাবেই হৃদৰোগৰ শংকাৰ কাৰক যেনে ডায়েবেটিচ, মেদবহুলতা আৰু উচ্চ ৰক্তচাপ আদি বৃদ্ধি হ’ব পাৰে।

এই ক্ষেত্ৰত, অৰহৰ দাইলত থকা এণ্টিঅক্সিডেণ্ট এনজাইমে মুক্ত ৰেডিকেলৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰি হৃদৰোগৰ আশংকা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ই পটাছিয়ামৰ এক উৎস, যি উচ্চ ৰক্তচাপ থকা ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী হ’ব পাৰে।

হজম হোৱাত সহায় কৰে

বহুতো মাহজাতীয় শস্যৰ দৰে, অৰহৰ দাইল হৈছে আঁহৰ এক সমৃদ্ধ উৎস, যি হজম শক্তি উন্নত কৰাৰ বাবে সুপৰিচিত। আঁহে কোষ্ঠকাঠিন্য, ফুলা আৰু ডায়েৰিয়া হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

গৰ্ভাৱস্থাৰ উপকাৰী

গৰ্ভাৱস্থাৰ সময়ত মহিলাসকলক অধিক পুষ্টিৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু  লগতে পাতল আৰু হজম কৰিব পৰা খাদ্য থাকিব লাগে। অৰহৰ দাইল ফলিক এচিড আৰু কাৰ্বোহাইড্ৰেটৰ এক ভাল উৎস।

ইয়াত থকা আঁহৰ পৰিমাণে আনকি গেছৰ সমস্যাও সৃষ্টি নকৰে আৰু পাচন তন্ত্ৰই সঠিকভাৱে কাম কৰাত সহায় কৰে। ইয়াক নিৰামিষভোজীসকলৰ বাবে এক প্ৰকাৰে চুপাৰ ফুড বুলি ক’ব পাৰি।

ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে

অৰহৰ দাইল সেৱনে শৰীৰক স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখিব পাৰে আৰু শৰীৰক ৰোগৰ পৰা আঁতৰাই ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে। দৰাচলতে, অৰহৰ দাইলৰ ইমিউনোমডুলেচন গুণ আছে। ই শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী উন্নত কৰা আৰু ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

ডায়েবেটিচত অৰহৰ দাইলৰ লাভ

শৰীৰত অক্সিডেটিভ চাপৰ বৰ্ধিত স্তৰৰ ফলত ডায়েবেটিচ হ’ব পাৰে। খাদ্য বিজ্ঞান আৰু পুষ্টিৰ দ্বাৰা কৰা এক গৱেষণাত দেখা গৈছে যে এণ্টিঅক্সিডেণ্ট গুণাগুণেৰে সমৃদ্ধ আহাৰ গ্ৰহণ কৰাটো অক্সিডেটিভ চাপ হ্ৰাস কৰাত উপকাৰী হ’ব পাৰে।

আনহাতে, অৰহৰ দাইলত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট গুণ থাকে যি ডায়েবেটিচ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায়ক ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।

গৱেষণাটোৱে এইটোও নিশ্চিত কৰে যে গাজ অহা অৰহৰ দাইল খালে হাইপাৰগ্লাইচেমিয়া (উচ্চ ৰক্ত শৰ্কৰা) নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায়ক হ’ব পাৰে।

আনহাতে, এই কমপ্লেক্সটো কাৰ্বোহাইড্ৰেটৰ এক ভাল উৎস, যি ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হ’বলৈ নিদিয়ে। যেতিয়া মেথি বা পালেং শাকৰ দৰে পাচলিৰে অৰহৰ দাইল ৰন্ধা হয়, তেতিয়া ইয়াৰ পুষ্টি আৰু বৃদ্ধি হয়।

কৰ্কট ৰোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস 

কৰ্কট ৰোগৰ দৰে মাৰাত্মক ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত অৰহৰ দাইলৰ ব্যৱহাৰ কিছু সহায়ক হ’ব পাৰে। দৰাচলতে, নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ নিউট্ৰিচন (হায়দৰাবাদ)ৰ গৱেষণাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে, অৰহৰ দাইল হৈছে এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ এক ভাল উৎস আৰু ই অক্সিডেটিভ চাপৰ ফলত হোৱা কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

গৱেষণাই এইটোও প্ৰকাশ কৰিছে যে অৰহৰৰ শিপাত কৰ্কট ৰোধী গুণ আছে। ইয়াৰ শিপাত কেজোনল নামৰ এক যৌগ পোৱা যায়। এই ভিত্তিত, এইটো ক’ব পাৰি যে অৰহৰ দাইল আৰু এই উদ্ভিদৰ শিপা কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত কিছু সহায়ক হ’ব পাৰে।

আনহাতে, এইটোও মন কৰিব লাগে যে অৰহৰ দাইলৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে কৰ্কট ৰোগৰ নিৰাময় নহয়, সেয়েহে কৰ্কট ৰোগত আক্ৰান্ত লোকসকলে চিকিৎসাক উপেক্ষা কৰিব নালাগে।

অৰহৰ দাইলৰ পৰা হ’ব পৰা লোকচান

অৰহৰ দাইল ব্যৱহাৰৰ উপকাৰৰ বিপৰিতে ইয়াত কিছুমান পুষ্টি-প্ৰতিৰোধী (এণ্টিনুট্ৰিটিভ) উপাদান থাকে যি শৰীৰত পুষ্টি  সাধনত বাধা দিব পাৰে। সেয়েহে, সীমিত পৰিমাণত অৰহৰ দাইল ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে।

ইয়াৰ উপৰিও, কিছু ক্ষেত্ৰত এলাৰ্জিও হ’ব পাৰে। এনে ক্ষেত্ৰত, যিসকলৰ খাদ্য এলাৰ্জি আছে তেওঁলোকে কেৱল চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি অৰহৰ দাইল গ্ৰহণ কৰিব লাগে।

ডায়েবেটিচ আৰু অৰহৰ দাইল

ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে অৰহৰ দাইল উপকাৰী হ’ব পাৰে। কাৰণ এই দাইলত যথেষ্ট পৰিমাণে প্ৰ’টিন থাকে। ই চেনীৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। গতিকে যদি আপুনিও ডায়েবেটিচ ৰোগী, তেনেহ’লে আপোনাৰ আহাৰত অৰহৰ দাইল অন্তৰ্ভুক্ত কৰক।

অৰহৰ দাইলত প্ৰ’টিন, চৰ্বি, আহাৰৰ আঁহ, কাৰ্বোহাইড্ৰেট থাকে। সেয়েহে, এই দাইল ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলৰ বাবে অতি উপকাৰী। এইটো গৱেষণাতো প্ৰকাশ পাইছে। এই দাইলত বহুতো পুষ্টি থাকে। যিবোৰ ৰোগৰ সৈতে যুঁজ দিয়াত উপকাৰী।

চিকিৎসকসকলে এই দাইল খোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে কিয়নো ই প্ৰ’টিনেৰে সমৃদ্ধ

আপুনি অৰহৰ দাইলৰ পানীও খাব পাৰে, উপকৃত হ’ব।

অৰহৰ দাইলে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। হৃদৰোগৰ পৰা সকাহ দিয়ে আৰু ওজন নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। ই পাচন তন্ত্ৰ উন্নত কৰে আৰু শৰীৰক ভাল শক্তি প্ৰদান কৰে। ইয়াক সেৱন কৰিলেও ই ফুলি নাযায়।

ইয়াত প্ৰ’টিন, খনিজ পদাৰ্থ, ভিটামিন, আঁহ আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে। যি আপোনাৰ শৰীৰক সম্পূৰ্ণ পুষ্টি প্ৰদান কৰে। সেয়েহে, অৰহৰ দাইল খাব লাগে।

অৰহৰ দাইলত পটাছিয়াম থাকে আৰু ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ হিচাপে কাম কৰে। সেয়েহে, অৰহৰ দাইল খাব লাগে। ইয়াক খোৱাৰ ফলত ব্যক্তিজনৰ শাৰীৰিক বিকাশো হয়। ই খাদ্যৰ এক অত্যাৱশ্যকীয় অংশ। ই প্ৰ’টিনেৰে সমৃদ্ধ।

নিৰামিষভোজী লোকসকলৰ বাবে অৰহৰ দাইল অতি লাভজনক। ই আমাৰ পেশী, হাড় আৰু কোষৰ বাবে অৰহৰ দাইল ব্যৱহাৰৰ উপকাৰ যথেস্ট। ইয়াক খোৱাটোৱে ৰক্তহীনতাও পূৰ্ণ কৰে।

অৰহৰ দাইল কেনেদৰে খাব?

অৰহৰ দাইল খোৱাটোৱে শৰীৰক পুষ্টি প্ৰ’টিন, চৰ্বি, কাৰ্বোহাইড্ৰেটৰ দৰে বহুতো পুষ্টি প্ৰদান কৰে।

অৰহৰ দাইল প্ৰ’টিন আৰু আঁহৰ এক বৃহৎ উৎস। লগতে, ই কলেষ্টেৰল মুক্ত। ভাতৰ সৈতে অৰহৰ দাইল খোৱাৰ ফলত প্ৰ’টিনৰ অভাৱ নহয়।

অৰহৰ দাইলে লো, ফলিক এচিড, কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম, ভিটামিন বি আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ অভাৱ পূৰণ কৰে।

এই দাইলত থকা ফলিক এচিডে মহিলাসকলক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰে। ই মহিলাসকলৰ বাবে ভিটামিনৰ এটা ভাল উৎস। বিশেষকৈ গৰ্ভৱতী মহিলাৰ বাবে

অৰহৰ দাইল হৈছে কাৰ্বোহাইড্ৰেটৰ এক ভাল উৎস যি শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰে। যেতিয়া আপুনি কাৰ্বোহাইড্ৰেট সমৃদ্ধ খাদ্য খায়, ই শৰীৰলৈ যায় আৰু গ্লুকোজ বা ৰক্ত শৰ্কৰাত বিভক্ত হয়। তাৰ পিছত ৰক্ত শৰ্কৰাই শৰীৰ, মগজু আৰু স্নায়ুতন্ত্ৰক শক্তি প্ৰদান কৰে।

কোষ্ঠকাঠিন্যৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ এই দাইলৰ আঁহ এক ভাল উৎস। আঁহ থকা আহাৰ গ্ৰহণ কৰিলে দীৰ্ঘম্যাদী ৰোগ নহয়। ফাইবাৰ আহাৰত নিয়মীয়াকৈ অন্তৰ্ভুক্ত হ’লে হৃদৰোগ, ষ্ট্ৰোক, বিভিন্ন ধৰণৰ কৰ্কট ৰোগ, কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগ আৰু ডায়বেটিচ ২ প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰে।

অৰহৰ দাইলত পোৱা কেলৰি

ৰন্ধা অৰহৰ দাইলে ১৪৩ কেলৰি প্ৰদান কৰে। যাৰ ভিতৰত কাৰ্বোহাইড্ৰেটত ৭৬ কেলৰি থাকে, প্ৰ’টিন হৈছে ২৮ কেলৰি আৰু বাকী ৩৯ কেলৰি চৰ্বিৰ পৰা হয়।

ওপৰত উল্লেখ কৰা ধৰণেই অৰহৰ দাইল ব্যৱহাৰৰ উপকাৰ সমূহ পোৱা যায়।

ইয়াৰ লগতে পঢ়কঃ

Leave a Comment

error: Content is protected !!